divendres, 22 de febrer del 2013

Experts desmunten els mites sobre la mediació


L’experta en mediació Lola Montejo i el catedràtic de dret processal Jordi Nieva van explicar als assistents en què consistia realment la mediació, una manera de resoldre conflictes que a vegades es confon amb una branca de la Justícia. Les dades indiquen que l’ús d’aquest servei ha augmentat en un 100% en deu anys, i que sobretot ho ha fet en els dos darrers. “S’ha pres la mediació com una justícia low cost, i aquest no és el seu objectiu”, apunta Montejo.

Els dos ponents van coincidir en què es prenia la mediació com una alternativa barata de la justícia. També van remarcar el tipus de preparació que rebien els mediadors. “A Catalunya exigeixen 180 hores de formació, mentre que a la resta de l’Estat només 40”, va afirmar Lola Montejo. Nieva va afegir que li semblaven molt poques hores i que “necessiten més formació, una persona experta en el conflicte, que sàpiga de psicologia cognitiva”. 
Jordi Nieva (esquerra) i Lola Montejo a l'inici de l'acte. Sandra Tello


Montejo va recordar que les retallades també havien afectat al sector, i que s’havia de tenir en compte a l’hora de parlar dels recursos i formació. “De 70 municipis que donaven el servei de mediació a la Diputació de Barcelona en queden 40”, afegia. Tot i així, va remarcar que havien aconseguit dos lleis catalanes i una estatal sobre la mediació, però “a mig termini s’hauria de pensar com a política pública”.
Els jutges són els més reticents a consolidar la mediació dins la justícia, però l’associació Jutges per a la Mediació intenten portar endavant la iniciativa. Jordi Nieva va explicar que la mediació necessitava més experts juristes que recolzin a les parts: “a un procés judicial no hi vas sol, i tens una part per defensar-te i reflexionar”. Montejo i Nieva van remarcar el fet que s’utilitzessin les estadístiques que dóna el Banc Mundial com a indicador per a implantar o no la mediació. “Les dades indiquen que la mediació és un 76% més barata que la justícia. Però l’objectiu de la mediació no és ser barata, sinó resoldre conflictes”. L’objectiu que s’ha d’assolir, segons Jordi Nieva, és aconseguir la complementarietat de la justícia i mediació.