dimecres, 20 de febrer del 2013

El consens, el gran protagonista del segon cicle en homenatge a Solé Tura


“La Constitució en sí mateixa no val res, és només un conjunt d’idees”. Amb declaracions com aquesta va obrir Miquel Roca, polític de Convergència Democràtica i un dels pares de l’actual Constitució, l’acte “Constitució i canvi democràtic” del divendres dia 15. Remarcant la necessitat del pensament i compromís polític per part de totes les forces, el polític va repassar la història de la transició espanyola i el procés constituent vist des de la perspectiva personal i de la relació dels ponents amb Jordi Solé Tura. “De les passejades al capvespre madrileny, desprès de sessions esgotadores, era d’on sortien coincidències objectives sobre els plantejaments que ens preocupaven sobre la “nova” Espanya democràtica que estàvem constituint”, declarava Roca.

Eliseo Aja, Nicolás Sartorius, Joan Vintró i Miquel Roca,
d'esquerra a dreta.
“Els que diuen que no es pot fer tal cosa o tal altre perquè no ho diu la Constitució, fan el ridícul”, constatava Roca, qui va haver d’abandonar la conferència abans d’hora per motius personals. El polític, incidint reiteradament en el valor del consens i del pacte, va defensar la vigència de la Constitució de 1978. “La gent canvia i la societat evoluciona, no hi ha cap dogma que no es pugui tocar”. “La Constitució es pot retocar” reconeix, tot i que defensa que els problemes actuals de l’Estat Espanyol són “polítics”, no de caire “constitucional”. “No hi ha cap problema actual que sigui causat per la Constitució que tenim”, va concloure.

Un altre dels ponents, Eliseo Aja, catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Barcelona (UB) i President del Consell de Garanties Estatutàriesde Catalunya, aportà el punt més crític i menys personal de la xerrada, incidint en l’evolució del pensament polític i la importància del consens: “a 1978, la correlació de forces només permetia la Constitució que es va fer”. Tot i això, va analitzar el principal dèficit constitucional: el Senat, provincial. “És allò que els pares de la Constitució estarien més disposats a canviar”, opina. Fent al·lusió a la figura homenatjada, Aja recordà com el pensament de Tura destaca per la seva vigència i actualitat.

“No hi ha democràcia avançada en un sol país”, al·legava Nicolás Sartorius, Vicepresident de la Fundación Alternativas i destacada figura comunista de la lluita antifranquista. “La meva generació va estar marcada per la cultura del pacte”, citava. “L’esquerra va cedir en molts aspectes per por a un altre xoc [guerra civil], a córrer al risc de perdre-ho tot i que guanyessin els de sempre”, recordava l’advocat i polític. “El títol 8 de la Constitució és molt deficient”, responia l’antic membre del PCE a la intervenció anterior de Miquel Roca, “i en això ja estava  d’acord amb mi el meu amic Solé Tura”. Sartorius opina que el Senat és “inútil” i que cal modificar el repartiment de competències i el sistema de finançament. “Pels problemes actuals calen acords, només hi ha sortida a través del pacte i del consens”.