diumenge, 10 de febrer del 2013

Carme Forcadell: “No hi ha arguments racionals contra la independència de Catalunya”

Carme Forcadell a la llotja de convidats al Parlament de Catalunya en la darrera sessió de la IX legislatura. Font: Wikimedia Commons
“Fa molts anys que el poble català té clar que pateix molt i que l’única manera de ser lliures és creant un nou Estat”. Amb un discurs optimista, la Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, va transmetre als presents a la Sala Oriol Bohigas el sentiment del sector nacionalista català, més reforçat i esperançat que mai, arran de la multitudinària manifestació del passat 11 de setembre a Barcelona.
 
Remuntant-se en el temps, Forcadell va explicar els orígens de l’ANC, sorgida de les cendres de l’antiga Assemblea de Catalunya, referent de la lluita antifranquista (1971). També va emfatitzar en com després de la seva dissolució, el moviment de reivindicació nacional es va mantenir viu a través d’accions com les consultes per la independència arreu el territori o la manifestació del 10 de juliol de 2010 sota el lema “Som una nació, nosaltresdecidim”, caldo de cultiu de la mobilització del passat setembre. “Hem treballat [l’ANC] sobre terreny ja adobat”.


“Tenim clar que la independència no és el fi, sinó el mitjà perquè tothom visqui millor, en un Estat realment democràtic i just”, defensava la Presidenta de l’ANC. “Estem en procés d’aconseguir-ho, però haurem de lluitar molt, perquè l’Estat Espanyol jugarà brut per impedir-nos-ho”. Centrant-se en la conjuntura econòmica, Forcadell reconeix davant el nombrós públic que la crisi financera “ens ha fet veure que en el marc de les autonomies, el govern de Catalunya no té ni les eines ni els recursos per sortir-se’n”. Opina que “no hi ha arguments racionals contra la independència de Catalunya, només emocionals”.

La també vicepresidenta de la Plataforma pel Dret a Decidir (PDD), va posar sobre la taula l’intent de silenci mediàtic espanyol cap a la qüestió catalana. “Els mitjans espanyols no ens donen visibilitat, mai ens han demanat una entrevista”. Fruit d’aquesta mancança comunicativa, les assemblees celebrades per l’ANC a gairebé tots els pobles catalans “van ser la clau de l’èxit que van permetre fer, per primera vegada, la manifestació de la Diada de forma unitària”. No sense orgull, Forcadell recorda als presents els objectius aconseguits d’ençà aquell 11 de setembre: unes eleccions anticipades i la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya.
En un torn de preguntes marcat pel sentiment nacionalista d’uns i la desaprovació d’altres, Forcadell va haver de defensar la voluntat de mantenir  “el progrés nacional de la mà del progrés social” en un futur Estat Català. També va aclarir la naturalesa de l’Assemblea, dient que, tal i com diuen els seus estatuts, la plataforma es dissoldrà en declarar-se la independència i “mai es convertirà en partit polític”.