diumenge, 24 de febrer del 2013

Alejandro Andreassi explica les claus de la política nazi


El professor d’Història Contemporània Alejandro Andreassi va explicar les claus de la biopolítica, la principal teoria en què es basaven moltes de les afirmacions de científics i investigadors del segle XIX i XX. El règim nazi va justificar totes les execucions i la repressió amb la superioritat de la raça ària. Fins i tot aconseguiren documents i estudis de científics que avalaven les seves afirmacions.
“La biopolítica consisteix en una concepció biologista de la política, on l’Estat i la resta d’institucions segueixen un ordre jeràrquic natural i tenen una funció segons l’esglaó que ocupen”, va explicar Andreassi. Segons l’historiador, la biopolítica pot ser entesa com a política afirmativa de la vida, que serviria per a gestionar a partir de la salut individual, la col·lectiva, o com a quelcom determinant sobre la vida, és a dir, decidir qui mereix viure i qui no. 
 
El professor de Filosofia de la Universitat de Girona Oriol Farrés explicant què es la biopolítica. 

La cerca de característiques que determinessin que els alemanys eren una raça superior no va començar amb l’arribada de Hitler al poder, sinó al segle XIX. “Otto Ammon, a mitjans del segle XIX, afirmava que hi havia la necessitat de provar que la societat alemanya era una raça marcada per l’evolució (al seu llibre ho acaba per afirmar)i dividida amb la separació dels imperis”, va apuntar Andreassi. “I Bismarck és el que la uneix [la societat] un altre cop”. A mesura que avançava el segle, diferents investigadors van presentar teories basades en les de l’evolució de Darwin i les de l’herència de Mendel, on afirmaven que tots els caràcters parteixen de l’herència i estaven relacionats amb l’evolució de l’espècie. El corrent que va sorgir de tot això va ser l’eugenèsia, pres com a hipòtesi vàlida fins el 1945.
“L’aculturació es va produir abans de l’arribada del nazisme. El que va fer Hitler va ser seguir i adaptar les teories”, va destacar Andreassi. Així doncs, el Führer pertanyia al rang de gent que havia nascut per manar, i les altres races i rangs havien de subordinar-se al seu poder. “Per a aquests investigadors tots els problemes, valors i creences eren d’índole biològica”, va puntualitzar. Amb aquestes raons, l’extermini quedava justificat.
D’acord amb aquesta teoria, i com va explicar el ponent, el poder polític pot eliminar a qualsevol que no cregui que té la condició política “vàlida”. L’historiador va aprofitar també per a desmuntar un dels mites més estesos sobre el racisme. “El racisme de caire científic no s’origina en les colònies, com s’acostuma a dir, sinó a las metròpolis com a rebuig a les noves classes socials i al moviment obrer”.
Andreassi va recordar que, tot i que les teories sorgiren a finals del segle XIX i van ser aplicades al règim nazi, encara estan vigents en alguns discursos. “El feixisme ha estat derrocat, malauradament, militarment; però encara no ideològicament”, va dir. Per justificar la seva afirmació va presentar com exemples actuals el Centres d’Internament d’Estrangers (CIEs) i les declaracions del conseller de Salut Boi Ruiz, on va afirmar que no hi ha dret a la salut perquè depèn del codi genètic de la persona. L’historiador va remarcar especialment un article de Mariano Rajoy publicat a Faro de Vigo l’any 1984, on afirmava que l’home és desigual per genètica.