dissabte, 9 de febrer del 2013

Ada Colau: “Hi ha tota una generació traumatitzada per aquesta llei terrible”

Perfil de Facebook d'Ada Colau
Ada Colau, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) va ser la primera en intervenir a la taula rodona del passat dia 6 de febrer a l’Ateneu, transmetent als presents l’angoixa d’un dels grans problemes socials que arrossega el país: els desnonaments. La PAH, una plataforma ciutadana, fou creada a 2009 quan el problema encara estava “completament invisibilitzat”. Als darrers temps, degut a l’augment dels desnonaments, gràcies a la cobertura dels mitjans de comunicació i als avenços fets en matèria legal (Decret Llei 27/2012, del 15 de novembre, de “mesures urgents per reforçar la protecció dels deutors hipotecaris”), el moviment s’ha donat a conèixer. “No fem miracles, perquè mentre hi hagi lleis injustes, ni el millor advocat ni la millor plataforma faran res”, va sentenciar la portaveu.


Colau va destacar la feina de l’assessorament col·lectiu i d’acumular experiència per lluitar contra les entitats financeres, a fi d’obtenir la dació en pagament. “La nostra és una realitat de supervivència”, ja que “la vida de les persones està en joc”. Va recordar que l’habitatge és un dret fonamental, i per aquesta via és per la que estan aturant molts desnonaments. Critica durament la llei espanyola, “anòmala, que sobre-protegeix els bancs” i que és “molt més rígida que a la resta d’Europa”. “Hi ha tota una generació traumatitzada per aquesta llei terrible”, va assegurar.


Per tot això, des de 2010 la plataforma ha iniciat una campanya de desobediència civil “pacífica però contundent”, per aturar els desnonaments. Mitjançant aquestes accions, s’han aturat més de 550. “No hem canviat la llei, però hem aconseguit moltes dacions en pagament i habitatges socials”, emfatitzava Colau. “Hem aconseguir donar visibilitat al conflicte” i “exercir pressió sobre el Congrés”. La portaveu de la PAH té una opinió contundent sobre el sistema espanyol: “no defensa els interessos de la població” i “no té inconvenients en estafar a la gent i fer un espoli dels béns col·lectius a favor d’uns quants”.

Durant el torn de preguntes, l’activista també va emfatitzar en el problema que suposa a les comunitats de veïns tenir pisos en mans dels bancs, ja que hi ha greus problemes amb el pagament de les quotes. “Són el pitjor veí que et pot tocar”, responia Colau a la intervenció d’un home del públic. A més de l’exposició del problema protagonista, els desnonaments, les demandes de “regeneració democràtica” marcaren el to reflexiu de la trobada. 

PER SABER-NE MÉS...
Per conèixer tota l'actualitat sobre els desnonaments a la ciutat de Barcelona, no dubteu en consultar aquest espai bcndesnonaments.com. És un blog fet per tres estudiants de segon de periodisme de la UPF amb l'objectiu de "fer més assequible tota la informació sobre aquesta problemàtica cada vegada més evident".