dissabte, 9 de març del 2013

Entre històries i llibres

Obrim la porta de vidre que dóna al carrer Canuda i ens submergim en l’atmosfera de l’Escola d’Escriptura. A les parets, les novel·les publicades pels seus alumnes donen la benvinguda als futurs alumnes, indecisos de la qualitat del seu do. Tal i com ens explicava Pau Pérez, un dels directors de l’Escola, estan molt orgullosos dels llibres publicats, pel que “cada any per Sant Jordi elaborem un plafó i exposem tots els llibres editats al llarg del curs”. Aquest, roman imponent a la paret frontal.


La seva recepció, petita, amb mobles de fusta, rep més de 1.700 alumnes i 100 professors l’any. Ja ho diuen, és la segona escola d’escriptors més important del món, en influència i alumnes, trepitjant els talons al GothamWriters Workshop, de Nova York. L’ensenyament de les arts i l’ofici de la paraula, la seva raó de ser. Modificada la seva personalitat jurídica el passat juny, passant a ser una Societat Limitada propietat 100% de l’Ateneu, espera així facilitar el seu desenvolupament i autonomia.

L’Escola realitza més de 90 cursos presencials, com ara “Mitologia per a escriptors”, “Narrativa per il·lustradors” o “Escriure des dels cinc sentits”. Un ventall d’ofertes que intenta cobrir tots els gèneres literaris, fent especial esment a la novel·la i el conte, principals itineraris de l’Escola. Augmentat un 4.3% la matriculació respecte a l’exercici anterior, a més dels cursos i les presentacions del llibres dels alumnes, destaca el cicle “Amb veu pròpia”, celebrat des de fa vuit anys i consistent en diàlegs amb els principals escriptors del panorama estatal. Molta lectura, originalitat i bon ús de la llengua són els ingredients que couen una bona novel·la, ens explica Jordi Muñoz, un dels directors de la casa.

Des de fa 4 anys, l’entitat s’ha obert al món virtual, impartint cursos a través de la xarxa i mitjançant el campus virtual de l’entitat. “A l’actualitat el 25% dels nostres alumnes estan matriculats a cursos online”. Una proposta en un inici arriscada, per por a perdre el contacte personal i la proximitat alumne-professor, que l’equip docent ha resolt eficaçment, a través d’eines com les vídeo-correccions dels exercicis, que simulen les dinàmiques a l’aula. “El creixement d’alumnes ha estat exponencial”, comenta Muñoz, sense poder amagar la seva satisfacció.

Adreçada a totes les persones amants de la llengua i la literatura que vulguin convertir la seva passió en ofici, l’Escola acompanya els alumnes en el camí de la redacció de l’obra, passant per les tres fases principals: aprenentatge de la metodologia, coneixement de la pròpia obra i els seus personatges i reforçament de l’hàbit d’escriure. “A segon curs, quan portàvem 5 setmanes de classe, va entrar el professor i ens va preguntar: quants de vosaltres heu anat algun cop a fer un cafè amb els vostres protagonistes?”, comentava Carolina Soler, alumna de l’Escola que publica la seva primera novel·la, Ulls de gel, el 21 d’aquest més. La seva perplexitat inicial donà lloc a un viatge personal mitjançant el qual Soler va conèixer i va acabar de perfilar els seus personatges. Posteriorment, l’Escola orienta l’escriptor en el procés de publicació, bé a través de fires literàries i concursos o posant-los en contacte amb les editorials i/o agents literaris.

Grans escriptors han passat per l’Escola com alumnes i ara hi són com a professors, compartint taula amb catedràtics universitaris de renom, crítics literaris i els principals editors de Barcelona. Una atenció personalitzada, en classes amb un màxim de 12 alumnes és el valor afegit que dóna l’Escola, sent un dels pilars del seu èxit. Anys d’esforços que han desembocat en satisfacció per la feina ben feta, reconeguda a nivell internacional.