divendres, 8 de març del 2013

A final de mes es tanca el període de matriculació als cursos de primavera, que compten amb una nova oferta literària


El 26 de març serà el darrer dia per matricular-se al gran ventall de cursos presencials que ofereix l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu. En aquest tercer trimestre, l’Escola ofereix una dotzena de cursos nous per a tots aquells interessats en l’escriptura, la literatura i les humanitats. Amb una plantilla docent que arriba al centenar de professors, la segona escola d’escriptura més important del món segueix creixent i proposa cada trimestre iniciatives literàries diferents.
Imatge dels llibrets d'informació sobre els cursos //Sandra Tello

La base de l’Escola és l’itinerari per a narradors, on durant tres anys l’alumne coneix a fons l’ofici de narrar novel·la, o bé conte. D’altra banda, el centre també compta amb una gran sèrie de cursos especialitzats, de gèneres variats. Guions de cinema, televisió, poesia, teatre; relats humorístics, de ciència-ficció, novel·la policíaca són alguns dels programes que en blocs de 15, 20 o 30 hores els alumnes poden cursar per tal d’endinsar-se en àmbits més concrets de l’escriptura.

Aquesta primavera s’inicien les classes a partir del dimarts 2 d’abril i com a novetats, l’Escola proposa un taller “d’Introducció a la columna periodística” –impartit per Rosa Sala Rose, assagista i crítica literària– i “Escriure prosa poètica” –dirigit per Esmeralda Berbel, escriptora–, entre d’altres. Els cursos estan plantejats per definir bé el gènere en qüestió, analitzar exemples actuals i també delimitar el que està ben escrit i el que no. Un altre gènere que es pot treballar en aquest trimestre és l’aventura. Roger Coch condueix el curs que tractarà les claus perquè aquesta ficció funcioni i esdevingui un èxit.

A banda d’escriptura, també hi ha cursos de literatura i humanitats. En aquest cas, el nucli d’estudi són Émile Zola, Hunter S.Thompson, o bé Philip Roth. La professora Teresa Martín, per exemple, donarà les claus per a entendre la literatura de Borges: el temps i l’eternitat, la cerca del centre, les imatges i els símbols.

L’Escola d’Escriptura de l’Ateneu també disposa d’un seguit de cursos virtuals, l'itinerari per narradors. No obstant, les classes van començar a finals de gener. Per acabar, una altra vessant que també cobreix els cursos són sobre l’oralitat: “Contar contes” i “Seduir amb la paraula”.