dilluns, 11 de març del 2013

El renàixer dels llibres oblidats

La seva olor i les fulles engroguides marquen la vellesa d’un llibre. Aquelles pàgines on Ramon Llull escrivia Blanquerna, una de les seves obres mestres, o on els admiradors d’Aristòtil transcrivien la seva saviesa, han servit per escriure la Història. El pas del temps també els hi afecta, i la humitat de les biblioteques causa estralls.
Al tenir ja la Història escrita, els llibres que van servir per fer-ho queden oblidats, i els fongs i l’acidesa ambiental se’ls van menjant. Des del 14 de desembre de 2010, i amb motiu del seu 150è aniversari, l’Ateneu Barcelonès rescata aquests llibres oblidats i els torna a la vida amb la iniciativa Apadrina un llibre!. Més de 3.000 volums del segle XVI, XVII i XVIII s’han posat a disposició de la ciutadania per ser apadrinats.
Inspirada en la iniciativa Adopt a book for Christmas de la British Library i amb l’ajuda de Teixell — que ha ajudat a restaurar llibres de la Biblioteca Nacional de Catalunya o l’Arxiu Nacional de Catalunya—, l’Ateneu Barcelonès intentarà, amb l’ajuda dels padrins, restaurar sinó tots, la majoria de volums de la seva biblioteca que ho necessitin. 
Formulari per a apadrinar un llibre// Neus Suñer.
Si la institució hagués de restaurar aquest llibres, els costos ascendirien fins al milió d’euros, cosa que “és impossible d’assumir per l’Ateneu”, com indica l’historiador Joaquim Coll. Per això, la tasca dels padrins és aportar un mínim de 35 euros o, si poden i volen, el total del que costa restaurar el llibre, per a poder començar la feina. A canvi, podran veure el seu nom en la caixa de preservació del llibre, es publicarà també als espais de l’Ateneu destinats al reconeixement dels donants, entrarà en el sorteig de lots de llibres i podran deduir fins al 40% de l’import destinat a l’apadrinament de la seva declaració de la renda.
Els preus dels apadrinaments oscil·len entre els 113 i 983 euros i els qui vulguin participar poden escollir des del catàleg online l’obra en què volen participar. A finals de 2012 ja s’havien aconseguit 14.000 euros amb les donacions dels padrins, que han permès restaurar un total de 52 obres. Quasi 150 persones han participat ja en aquest projecte i s’espera que en participin quasi el doble més, tot i que al principi es pensava finalitzar el projecte passats dos anys.
Llibres com Historia de los trabajos de Persiles y Sigismunda, de Miguel de Cervantes o Política de Dios, govierno de Christo, tyrania de Satanas, de Francisco de Quevedo, estan a punt de finalitzar la seva restauració. Però encara queden milers de llibres que guarden entre les seves pàgines pensaments i sentiments de qui els va escriure i que esperen pacientment el seu torn per poder renàixer.